Langtids COVID-19 og psykisk helse: En voksende bekymring
I kjølvannet av pandemien har mange personer opplevd vedvarende helseproblemer etter å ha blitt smittet med COVID-19. Blant disse er en økende bekymring for psykisk helse, som manifesterer seg i sykehusinnleggelser som ofte er forbundet med Langtids COVID.
Hva er Langtids COVID?
Langtids COVID beskriver en rekke symptomer som kan vedvare i lang tid etter at den akutte infeksjonen har avtatt. Mange av disse pasientene rapporterer om:
- Fatigue (utmattelse) som ligner på ME/CFS
- Psykiske helseproblemer som depresjon og angst
- Kognitive vansker, ofte referert til som «hjernetåke»
Økningen i innleggelser på psykiatriske avdelinger
Nylige data viser at flere pasienter med Langtids COVID blir innlagt på psykisk helsevern. Dette har skapt et økt fokus på behovet for spesialisert behandling for denne pasientgruppen. Det viser seg at disse innlagte pasientene ofte er unge voksne, som tidligere var friske, før de utviklet langvarige symptomer.
Utfordringer for helsevesenet
Helsepersonell rapporterer om flere utfordringer:
- Manglende ressurser til å håndtere det økende antallet innleggelser
- Behovet for tverrfaglig tilnærming som inkluderer både fysiske og psykiske helseaspekter
- Stigma rundt psykiske helseproblemer som hindrer mennesker fra å søke hjelp
VEIEN VIDERE
Det er viktig at både helsevesenet og allmennheten får bedre forståelse for Langtids COVID og dets virkninger på psykisk helse. Både pasienter med ME/CFS og Langtids COVID fortjener adekvat behandling og støtte. For å oppnå dette er det nødvendig med:
- Økt forskning og ressurser for behandling
- Støtteordninger for de som sliter med sammensatte helseproblemer
- Åpen dialog om psykisk helse for å redusere stigma
For mer informasjon om denne voksende bekymringen kan du lese den opprinnelige artikkelen fra Time Magazine: Lang COVID og psykisk helse. Hvis du ønsker å lese en oversatt versjon, kan du bruke Google Translate.